zonvakanties / bulgarije /

Bulgarije

De republiek Bulgarije  , met als hoofdstad Sofia , ligt in Zuidoost  Europa  in het oosten van de Balkan. In het noorden wordt het van Roemenië gescheiden door de Donau en in het oosten grenst  de 378 km lange kustlijn  aan de Zwarte Zee. In het zuiden en zuidoosten grenst het respectievelijk aan Griekenland en Turkije en in het westen zijn Servië en Macedonië de buurlanden.

Bulgarije is vooral een bergachtig land met als voornaamste gebergte, de Balkan, dat centraal van oost naar west het land doorkruist. Tussen de Donau en de Balkan in het noorden ligt een vruchtbare vlakte. Andere gebergteketens vind je in het zuiden, het Rodopgebergte, in het zuidwesten het  Pirinmassief en in het westen  het Rilamassief. Grenzend aan de Zwarte zee ligt de lichtglooiende en bosrijke Thracische vlakte.

Het toerisme in dit voormalige communistische land kwam slechts volop op gang na 1989, toen het land een democratisch regime kreeg. Daar waar voorheen enkel toeristen uit de andere Oostbloklanden het land aandeden, ontdekken nu meer en meer reizigers uit andere landen dit land, dat gelukkig nog niet besmet is door het massatoerisme en …dat naar onze normen nog relatief goedkoop is.

Onze touroperators bieden vooral reizen aan naar de zonnige Bulgaarse rivièra aan de Zwarte Zee. Dit kustgebied beschikt niet alleen over prachtige, geleidelijk naar zee toelopende zandstranden (ideaal voor kinderen), maar  ook  over prachtige baaien en grillige rotskusten. Die stranden leunen aan tegen een zachtglooiend bosrijk gebied met wijngaarden en zoutmeren waar het heerlijk is te wandelen en te fietsen. De stranden kregen prachtige namen: Goudstrand, Zonnestrand,.. Hun naam is niet gestolen, want ’s zomers  baden ze in het zonlicht met temperaturen die kunnen oplopen tot 30°C. Gelukkig zorgt een zeebriesje voor de gepaste afkoeling. De havenstadjes Albena , Nessebar (beschermd door Unesco), Varna en Sozopol zijn echte pareltjes met een oud centrum, een typisch haventje, winkelstraatjes en tal van eetgelegenheden. Wie van cultuur houdt, komt hier ook aan zijn trekken: oude Griekse ruïnes en opgravingen , middeleeuwse kerken , musea en kunstgalerijen.

De toeristische accommodatie is volop in opgang. Daar waar je vroeger enkel 3-sterren(staats)hotels had, reizen de hotelresorts nu uit de grond. In tal van kuurhotels kan je bovendien van de helende warme baden genieten.

Naar de Bulgaarse rivièra kan je best reizen van mei tot oktober , het hoogseizoen loopt van juli tot half september.

Het binnenland heeft ook  heel wat te bieden en is echt nog ongerept: landelijke dorpjes , prachtige rotsformaties in de bergstreken, vele riviertjes, meren en watervallen en her den der oude kloosters en rotskerken.

Wintersport

Ook de wintersport zit hier in de lift. In het Piringebergte, het Rilagebergte en het Rodopgebergte wordt flink geïnvesteerd in pistes en materieel om de Westeuropese skigebieden bij te benen.

Vliegen naar Bulgarije

De meeste Belgische en Nederlandse touroperators hebben een ruim aanbod aan reizen naar de Zwarte Zee badplaatsen , maar ook naar de wintersportgebieden. Er zijn 4 internationale luchthavens , o.a. Sofia , Varna en Boergas. Ongeveer 3 uur vliegen en je bent al ter plekke.